Wat is TRE?

Heb je het gevoel dat je lichaam spanning vasthoudt? Heb je soms het idee dat praten geen zin meer heeft? Zoek je een meer lichamelijke benadering om spanning los te laten?

Tension Releasing Exercises (TRE) is effectief in het oplossen van stress en onverwerkte emoties die zijn ontstaan door ervaringen in ons leven. In een stressvolle situatie kiest ons lichaam er automatisch voor om zichzelf te beschermen. Dit kan zijn door je in een staat van alertheid te brengen (fight or flight) of zichzelf samen te trekken (freeze).

Bij dieren zie je dat spanning direct wordt losgelaten door te trillen. Een hond of kat kalmeert na een spannende gebeurtenis door te trillen. Mensen hebben deze automatische reactie van het lichaam ook en we zeggen dan “ik stond te trillen op mijn benen”. Maar wij zien dit trillen als een onwenselijk effect want we voelen ons ongemakkelijk als anderen dit zien “misschien denken ze dat ik bang ben”. We proberen het zoveel mogelijk te onderdrukken. Omdat we spanning dan niet werkelijk loslaten, bouwen we onbewust chronisch spierspanning op waar we last van kunnen krijgen in de vorm van spanningsklachten zoals bijvoorbeeld rusteloosheid, pijnklachten, buikklachten of hoofdpijn.

TRE, een methode van David Berceli, leert je oefeningen die het autonome zenuwstelsel stimuleren om in je spierstelsel (psoas spier) het natuurlijke trilmechanisme te starten waarmee we spanningen loslaten. Je voelt en ziet dan in je lichaam een (tijdelijke) trilling in de spieren waarbij inspanning en ontspanning elkaar afwisselen. Je lichaam weet zelf wat het moet doen, dus iedereen kan het en je kan het niet fout doen. Je voelt je vaak gelijk prettiger omdat deze lichamelijke ontlading het brein direct feedback geeft dat er meer ruimte en ontspanning is. Tijdens een sessie leer je de ontlading te reguleren, dat wil zeggen dat het comfortabel en gedoseerd, omdat dit ook het meeste effect geeft. Je kunt het ook op ieder moment zelf stoppen. Dit kun je vervolgens zelf thuis blijven toepassen.

TRE kun je leren Individueel of in een groep. Je kunt meedoen met een introductie workshop of een individuele sessie aanvragen en vervolgens deelnemen aan de terugkom lessen TRE.

Bekijk de introductie video Tension Releasing Exercises (TRE) op VIMEO

Ik vertel zelf ook meer over mijn eigen ervaringen met TRE: My journey in TRE (tekst) en de videos Effect van TRE en TRE, wat kwam ik tegen?