Reinigingskuur Lente

Na de winterperiode van rust, is het in de lente tijd voor een nieuwe start en regeneratie. We zien expansie om ons heen, er komen nieuwe knoppen aan de bomen, alles raakt steeds meer in bloei.

Het voorjaar is de tijd om de lever en galblaas te reinigen. Je lever is verantwoordelijk voor de evenwichtige verspreiding van de energie door je lichaam. Een lever energie die vrij stroomt geeft inspiratie en creativiteit (voor onze toekomstplannen). Een galblaas energie die vrij stroomt, geeft de moed om beslissingen te nemen en je plannen uit te voeren. Als beide in balans zijn, geeft dit je de kracht om je plannen te verwezenlijken. Door te reinigen krijg je meer energie, je geest wordt helderder en er ontstaat weer ruimte voor nieuwe ideeën in je leven.

Algemeen:
Tijdens de reinigingskuur kun je ‘gewoon’ eten. Maar je probeert geen of heel weinig stimulerende voedingsmiddelen te eten zoals: Koffie, zwarte thee, tabak, alcohol, suiker, chocolade. Daarnaast vermijd je 4 weken de moeilijk verteerbare voedingsmiddelen zoals vlees en zuivel (kaas, yoghurt, melk), gefrituurde gerechten. Dit is de basis om je darmen en lever/galblaas te ondersteunen om afvalstoffen kwijt te raken.
Eet veel groenten en ongezouten noten. Drink veel water of kruidenthee of, als je koffie te veel mist, groene thee. Als vleesvervanger kun je vegetarische hamburgers eten, of tempeh of tofoe (=tahoe). Neem maar af en toe een ei of wat vis of wat zachte geitenkaas. Een keertje kip mag ook.
Neem niet te grote hoeveelheden. 

Je kunt het reinigingsproces ondersteunen door ook buiten jezelf, je huis, je computer, je agenda…. schoon te maken!

Bijwerkingen?
Het kan zijn dat je last krijgt van (tijdelijke) verstopping of juist vaker naar het toilet moet. Verder kan je door het vrijkomen van afvalstoffen in je lichaam lichte vermoeidheid voelen, misselijkheid of hoofdpijn (net als na een massage behandeling). Drink daarom extra water tijdens een reinigingskuur zodat je lichaam de afvalstoffen snel kwijt kan via de urine. Het kan zijn dat ontlasting (ook urine) tijdelijk anders ruikt of anders van kleur is. Ook emoties zitten in het lichaam opgeslagen. Tijdens het loslaten van afvalstoffen, kunnen ook emoties loskomen. Dat is een goed teken. Vastzittende emoties kunnen ook aanleiding zijn tot het ontstaan van ziektebeelden. Vooral boosheid en somberheid horen bij de lever. Het is daarom belangrijk dat je bedacht bent op boosheid en sombere buien.
Een teken dat de reiniging in volle gang is!

Kies je kuur:
In mijn workshops heb ik gewerkt met 2 typen reinigingskuren.
De milde variant is een kuur met Klei: Klei-kuur reinigingskuur
De sterke variant is een kuur in 2 stappen, die zich specifiek richt op de lever/galblaas: Uitleg sterke reinigingskuur
Hier kun je ook de video kijken over de bereiding van het drankje voor de eerste twee weken van de sterke kuur.

Je zou het eerste jaar de milde kuur kunnen doen, en het volgende jaar de sterke variant.
De klei-kuur kun je ook in de herfst doen.

Raadpleeg een deskundige alvorens een reinigingskuur te doen of supplementen te gebruiken in geval van zwangerschap, lactatie, medicijngebruik en ziekte.