Tension Releasing Exercises

Stress loopHeb je het gevoel dat je fysiek meer los zou kunnen laten? Heb je geen woorden voor wat er zit, maar zou je het er uit willen shaken?

Tension Releasing Exercises (TRE) is effectief in het oplossen van stress en onverwerkte emoties die zijn ontstaan door ervaringen in ons leven. Het lichaam kiest er bij een stressvolle gebeurtenis automatisch voor om zich te beschermen door je in een staat van alertheid te brengen (fight or flight) of zichzelf samen te trekken (freeze). In het dierenrijk zie je dat deze spanning vervolgens los wordt gelaten door te shaken/trillen, waardoor het dier zichzelf neutraliseert.

Mensen hebben deze automatische reactie van het lichaam ook; ‘ik stond te trillen op mijn benen’. Maar we zien dit trillen als een onwenselijk effect (‘ze zien dat ik bang ben’) en proberen dit zoveel mogelijk te onderdrukken. Omdat we de spanning dan niet loslaten, bouwen we onbewust chronische spierspanning op waar we last van kunnen krijgen, bijvoorbeeld pijn in ons lichaam of slapeloosheid.

TRE, een methode van David Berceli, leert je oefeningen waardoor je lichaam het natuurlijke herstelmechanisme weer gaat gebruiken om iets letterlijk uit te shaken, zodat we herstellen van deze symptomen van spanning in het lichaam. Dit kun je vervolgens zelf thuis blijven toepassen.

Je kunt meedoen met een introductie workshop en vervolgens deelnemen aan de groepslessen.

Bekijk de introductie video Tension Releasing Exercises (TRE) op VIMEO

Ik vertel zelf ook meer over mijn eigen ervaringen met TRE: My journey in TRE (tekst) en de videos Effect van TRE en TRE, wat kwam ik tegen?