TRE informatie

TRE staat voor Tension Releasing Exercises en is een ‘self help tool’ voor mensen die ervaringen hebben meegemaakt variërend van milde to hevige stress.

Een natuurlijke reactie van het lichaam op stress is het aanmaken van adrenaline en cortisol. Dit zorgt ervoor dat onze ademhaling versnelt, we krijgen meer zuurstof binnen. Ons hart gaat sneller kloppen zodat er meer bloed en zuurstof naar je spieren en hersenen gestuurd wordt. Dit maakt dat we alerter worden en wanneer nodig, harder kunnen lopen. Deze staat van paraatheid wordt ook wel de fight or flight reactie genoemd. Op korte termijn is deze reactie gezond. We kunnen beter presteren en acuut handelen in situaties die daarom vragen.

Maar er zijn ook situaties waarin we in een staat van paraatheid zijn, maar vechten of vluchten niet mogelijk is. Denk maar eens aan een verkeersongeluk of het verlies van een dierbare. Dan kan er ook juist immobiliteit optreden, alsof je bevriest, de freeze reactie.

Wanneer we veel stress ervaren of moeite hebben met het ontspannen na stressvolle situaties behoudt het lichaam vaak hoge niveaus van adrenaline en cortisol in het bloed, met het gevolg dat ons zenuwstelsel hierop blijft reageren met een gevoel van onbehagen.

“Onze algehele afweer en dus ook de weerstand tegen stress gaat omlaag door verhoogde spierspanning en stress hormonen in het lichaam. Dit geeft vaak klachten als rugpijn, slapeloosheid, snel geïrriteerd zijn, emotionaliteit en moeite met ontspannen”

In het lichaam is de Illio-psoas spier onderdeel van onze fight or flight reactie. Het aanspannen gebeurt als een reflex van het lichaam om de organen in de onderbuik te beschermen (we krimpen in elkaar). Dit verschijnsel komt bij alle zoogdieren voor. Om werkelijk te ontspannen na  diepe spiercontracties als gevolg van de fight of flight reactie, hoort het lichaam vervolgens te trillen of schudden.

In het dierenrijk kun je dit nog zien gebeuren, maar de mens onderdrukt het trillen. Wij beschouwen het trillen van ons lichaam vaak als een signaal van zwakte. We negeren daarmee onbewust ons natuurlijke herstelmechanisme om spanningen en stress los te maken en zo blijft het lichaam langdurig in een staat van alertheid en spanning.

„Je lichaam krijgt de kans op te lossen wat we vaak onbewust vasthouden en waar we al pratende of denkende over onze ervaringen niet bijkomen”

Tension Releasing Exercises (TRE) is een methode ontwikkeld door David Berceli. Het omvat een serie van 6 oefeningen die het trillen van het lichaam uitnodigen. Deze trillingen, ook wel neurogenic tremors of neuro-genetische trillingen genoemd, beginnen diepe langdurige spanningen in het lichaam los te maken. Als de spanning overal wordt vrijgemaakt in het lichaam, registreren de hersenen een daling van pijnsignalen en produceren zij nieuwe hormonen voor ontspanning en welbehagen. Het lichaam leert dit natuurlijke herstelmechanisme nu weer te gebruiken om iets letterlijk uit te schudden. Dit kun je vervolgens zelf thuis blijven toepassen.

Frequent ervaren effecten:
• Afname stress, angst en piekeren
• Afname Post Traumatische Stress Symptomen
• Verbeterde stemming
• Verbeterde slaap
• Afname rugklachten
• Afname blessure en spierpijn
• Meer energie en uithoudingsvermogen
• Verbeteren van oud letsel
• Verlichten van symptomen bij chronische somatiek

Wetenschappelijk onderzoek vind je op de internationale website: www.traumaprevention.com/research 

Contraindicaties
Wees voorzichtig met TRE bij de eerste maanden van de zwangerschap en bij letsel wat nog niet genezen is. Bij lichamelijke problemen vraag je eerst toestemming van je arts om te mogen bewegen en belasten.