TRE met David Berceli

20140224-122739.jpgVertrek: Vandaag, maandag 24 februari 2014, vertrek ik naar een Level 2 training van David Berceli in Oostenrijk. Dit is een herhaling van de training van vorig jaar, maar met een geheel nieuw programma.

We gaan werken op de militaire academie in Wiener Neustadt. David Berceli heeft ruime ervaring met het werken met militairen die terug keerden van oorlogsgebieden en daar zoveel hadden meegemaakt dat ze er Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) aan overhielden. PTTS gaat vaak gepaard met ernstige spanningsklachten, slapeloosheid en niet kunnen praten over wat er gebeurd is. De standaard behandeling met cognitieve gedragstherapie was voor veel militairen al een brug te ver, ze konden emotioneel en cognitief niet meer bij hun herinneringen komen, deze leken geblokkeerd te zijn.

Tension Releasing Exersices (TRE) blijkt uitstekend te werken om lichamelijke spanning dusdanig te verminderen, dat daarna niet alleen weer toegang verkregen wordt tot het mentale en emotionele stuk van de verwerking van gebeurtenissen, maar de intensiteit van de emoties ook afneemt. Zo komt er mogelijkheid tot herstel en is er minder medicatie nodig. Wij gaan deze training in Oostenrijk dus veel leren, en ik zal er verslag van doen.

AL vertelt over zijn ervaring met TRE in het verwerken van oorlogsgeweld

20140227-174321.jpgDag 1: Wanneer je in je werk in situaties komt die levensbedreigend zijn maar vragen om directe actie, zoals een brandweer, zul je in je opleiding/training leren om je hier emotioneel voor af te sluiten. Je kunt domweg niet staan huilen wanneer je als agent bij een ernstig verkeersongeluk aankomt waarin jou handelingen levensreddend kunnen zijn, als je direct beslissingen neemt. Dit is dus een waardevolle eigenschap in situaties die daarom vragen.

Maar de reactie van het lichaam is evenwel, STRESS. Wat maakt dat er adrenaline door je lichaam giert. Als er hiervoor op een later moment geen bewust moment van ontlading volgt, zal dit kunnen leiden tot ontlading op een moment dat je dit het minst verwacht. Je komt als soldaat eindelijk thuis na maanden van oorlogsgeweld en denkt eindelijk thuis bij je vrouw en kinderen te kunnen ontspannen. Maar dan blijk je ineens niet de kunnen slapen, je bent rusteloos en merkt dat je steeds geïrriteerder wordt. Het lichaam grijpt zijn kans om de opgebouwde spanning te laten zien, om alsnog tot ontlading te laten komen. Maar hoe? Om rustiger te worden proberen we misschien alcohol, medicatie, iets om te roken, maar wat we eigenlijk nodig is is het afronden van de spanningsboog die het lichaam heeft opgebouwd. En dat kan met TRE!!

Dag 2: Iedereen die in een bedreigende situatie komt, of deze nu emotioneel, fysiek of mentaal is, zal stress ervaren. Als je je lichaam nu eens voorstelt als een amoebe, een eencellige (zoek maar eens een filmpje op internet). Dan zal die in een gezonde toestand uitreiken naar zijn omgeving voor voeding en dan weer terugkeren naar rust, een pulserende beweging kun je dat noemen. Maar wanneer het zich onveilig voelt, zal het zich klein maken, verkrampen, de pulsatie is tijdelijk klein en voorzichtig. Denk ook maar eens aan een slak die zich terugtrekt in zijn huisje als hij gevaar voelt. Het mooie is dat het hele organisme vervolgens weer zoekt naar het terugkeren van de pulserende beweging. We willen ons weer veilig voelen en genieten van het leven. TRE vergemakkelijkt dit proces. En zo vertelde een deelneemster ons vandaag aan het einde van de middag: “het is net of ik door TRE opnieuw geboren word, elke keer weer. Zelfs de onwillekeurige bewegingen laten me dit zien“.

20140228-191139.jpgDag 3: We ontmoeten elkaar vandaag in de gymzaal van de militaire academie. Daar staan klokslag negen uur de zeventig soldaten en vijf brandweerlieden die kennis gaan maken met TRE. David Berceli weet direct aansluiting te vinden met deze mannen vanuit zijn uitgebreide ervaring met het werken in oorlogsgebieden en met ondersteunen van militair personeel dat terugkeerde uit oorlogsgebieden. “Als er nu een bom afgaat, zullen we allemaal dezelfde instinctieve beweging uitvoeren, we maken ons klein, zo beschermen we onze vitale organen”. Maar de militaire training zal bestaan uit het steeds meer controleren en trainen van de gevoelscentra van de hersenen dat je kalm blijft en direct tot verdediging kunt overgaan. Dat is nodig om je taak uit te voeren, maar we geven het lichaam vervolgens geen kans de opgebouwde spanning via het natuurlijke ontladingsmechanisme los te laten.

20140228-191103.jpgVandaag gaan jullie een aantal gemakkelijke oefeningen leren die een herstelmechanisme opwekt, jullie zullen dit allemaal kunnen ervaren”. David weet het woord trauma of trillingen/shaken nauwelijks te benoemen. De soldaten stemmen in met het doen van de oefeningen en wij mogen ze daarin begeleiden. Een voor een bemerken ze de trillingen die als vanzelf ontstaan en met enige ongeloof zie je ze gefascineerd worden door de kennis die hun lichaam heeft, apart van hun rationele denken. Je voelt hoe in de enorme gymzaal de mannen ontspannen. Kijkende in de ogen zie ik hoe een stukje van de harde buitenkant zachter wordt, en dat reflecteert zichzelf in mij en de trainers om me heen. Ook ik ben deze dagen opnieuw door stukjes fysieke en emotionele spanning gegaan die me lieten zien hoe gemakkelijk je onbewust vasthoudt aan overtuigingen die vaak een fysieke weerklank kennen in je lichaam.

20140228-191219.jpgDankbaar ben ik voor het bevestigd worden in het zelfgenezend vermogen wat we allemaal hebben en dankbaar voor fantastische collega’s, vrienden en onbekenden met wie ik deze intensieve dagen heb mogen delen en waarin iedereen weer kans had een stukje lichter en vrijer te gaan bewegen.