Warm ontbijten

Warme start van de dag ontbijtrecepten

Om je spijsvertering met name in de koudere herfst en winter maanden te ondersteunen kun je de volgende (verwarmende) ontbijtrecepten eens proberen. Probeer een warm ontbijt tenminste 2 weken om het effect op je algehele energie en spijsvertering te kunnen ervaren.

De recepten zijn voor 1 persoon (tenzij ander aangegeven), dus doe ze X het aantal personen voor wie je het maakt…
Gebruik zoveel mogelijk biologische producten.
Gebruik voor zout: himalayazout.
Probeer in plaats van melk of soyamelk eens havermelk/rijstemelk/quinoamelk

Met gierst:
Gierstpap met Abrikozen en sesam
4 eetlepels gierstvlokken
2 gedroogde abrikozen
200 ml soyamelk of quinoamelk/havermelk/rijstemelk
snufje zeezout
1 eetlepel (zwart) sesamzaad.
Doe alles samen in een pan (behalve sesamzaad) en verwarm het tot tegen kookpunt aan (10-15min laten sudderen). Sesamzaadjes roosteren en eroverheen strooien.

Met Quinoa:
Quinoa ontbijt met rode druivensap
5 eetlepels quinoa
50ml rode druivensap
1 schijfje verse gemberwortel
snufje himalayazout
1 eetlepel pompon en/of zonnebloempitten
Doe de quinoa, het sap, de gember, het zout in een pan met 125ml water. Breng het aan de kook en laat het zachtjes doorkoken voor nog 20 min. Verwijder de gember en strooi er geroosterde pitten overheen.

Quinoa met kokos (recept is voor 4 personen):
Kook 1 kopje quinoa 10 minuten in 2 kopjes heet water, met een deksel op de pan.
Laat het graan daarna 5 minuten zonder vuur wellen.
Voeg daarna eraan toe: 2 eetlepels geraspte kokos, 1 eetlepel groene pompoenpitten, 1 eetlepel gemalen hennepzaad, een eetlepel pompoenpitolie en naar smaak 1 eetlepel ahornsiroop.

Met Haver:
Havermout speciaal
Je kunt met havermout experimenteren, maar het dan koken in rijstemelk of havermelk (van bio winkel).
Daar kun je ook lekker kaneel of anijs, nootjes, rozijnen, gedroogd fruit indoen.

Zoete rijstMet Rijst:
Zoete rijst (ons favoriete recept, helemaal volgens de 5 elementen):
Aarde: Applesap (laagje) in pan opwarmen, appel schillen & in blokjes erin.
Metaal: Mespunt kaneel.
Water: Snufje zout
Hout: Rasp van 1/2 of 1 citroenschil
Vuur: Mespunt cacao
Aarde: theelepel amandelpasta.
Alles samen laten pruttelen.
Klein kommetje rijst (van te voren ronde rijst koken in de koelkast bewaren) erbij
Theelepel zoet (ahorn siroop, gember siroop…)
En dan walnoten roosteren voor er bovenop.

Rijstepap met dadels en gember
4 eetlepels rijstevlokken
2 dadels
schijfje gember
1 cm schil van een citroen.
snufje zeezout
1 eetlepel amandelen
Vlokken, dadels, citroenschil, gember en zout samen koken in 200 ml water. breng het aan de kook, laat het op laag vuur in 10-15min gaar worden. Verwijder gember en citroenschil. Hak (evt rooster) amandelen en doe ze in de pap.

Rijstontbijt met sesam
6 eetlepels gare zilvervliesrijst
50ml rijstmelk
1 cm schil van een citroen
mespunt gemalen vanille
snufje zout
1 eetlepel (zwart) sesamzaad
Doe rijst, met rijstemelk, citroenschil, vanillie, zout en 50ml water in een pan. Breng het geheel aan de kook en draai het vuur laag. Laat 10-15min zacht sudderen. Verwijder dan de citroenschil. Rooster de sesamzaadjes en strooi deze over het ontbijt.